Nógrádsipek

Hívogató!

A falu fekvése, természeti adottságai

Természeti értékek a faluban

A falu története

Látnivalók

Kultúrtörténeti értékek

Etnográfia, népviselet

Programok

Rendezvények

Deutsch

In English

Alapítványok

Egyházi élet

Civil szervezetek

Közintézmények

Képtár

VENDÉGHÁZAK
A honfoglalás után Szécsény és vidéke a Kacsics nemzetség tulajdona volt, akik a XIII. sz-tól a sűrűn települt vidéken várbirtok-rendszert alakítottak ki. Sipek első okleveles említése 1265-ből való Chipeg alakban, tulajdonosa Márton Comes fia István Comes, aki a közeli Kisvarsány (Kyswassian) ura is. A Kacsicsoknak később Szécsényinek nevezett ága egy hatalmas uradalmat hoz létre, melynek része Sypek is.
1460-ban hal meg Szécsényi László, kinek fiúsított leányai ill. vejei Lossoncy Albert és Országh János örökli a birtokot. Érdekes módon a mezővárosokat és falvakat megfelezik, így az uradalomra jellemző lesz a kettős birtoklás. A törökök 1544 körül foglalják el Sipeket is, adószedőik 1546-ban jegyzik fel a 7 megmaradt családfő nevét, Balás Máté és Doman Péter leszármazottai ma is itt élnek. Török tulajdonosa Hassam Bin Bali, a magyar tulajdonosok 1570-től a Lossonczy félen Forgách Zsigmond, az Országh félen Nyáry Pál. A reformáció nem érinti a falut, lakói katolikusok maradnak gr. Forgách Zsigmondhoz hasonlóan. A kuruc hadjáratok végén leég a falu és 1688 körül épült első temploma is. 1726-ban a Nyáry – Haller örökösöktől gr. Grassalkovich Antal vásárolja meg a falu felét, majd az 1635-ben nemesi címet szerzett Balásoknak birtokcserével adja át. 1731-ben 186 katolikus lakót írnak össze, akik Rimóc plébániájához tartoznak, s csak 1745-ben építik fel új templomukat. 1848-ban már 727 lakója van a falunak, s hamarosan Pulszky Ferenc tulajdonába kerül a Forgách birtok. 1871-ben kialakítják a varsányi körjegyzőséget, ahová Sipek is tartozik Varsány, Rimóc, Nagylóc és Hollókő mellett. Az 1900-as évek elején dr. Gross Jenő megvásárolja a Pulszky uradalmat, a Balás földekből 700 k.h. a hatvani Deutsch család birtokába kerül.

 A község jelképei címere és zászlaja.

A címer:

A község 1990. évi közigazgatási besorolása: Nógrád megyében független polgármesterrel és független képviselő testülettel rendelkező község.

 Nagy kontrasztú változatNagy kontrasztú változat


ÖNKORMÁNYZAT

Önkormányzat intézményei

KÖZÉRDEKŰ HIRDETÉS

Befektetés

Önkormányzat döntéseivel kapcsolatos ügyiratok

Testületi ülések jegyzőkönyvei

Szervezeti és Működési Szabályzat

Az önkormányzat rendeletei

Nógrádsipek Község Önkormányzatának hivatalos honlapja wlink weboldal készítés